20 Mayıs 2014 Salı

Red Kit

temel anlatı döneminin en mühim tiplerinden olan Red Kid, zaman hem dünyada hem Türkiye'de orantı göbek tarafından aşırı yakından tanınıyor. Red Kit, gölgesinden daha çapkın silah çeken bir kovboydur. kesiksiz yakalamaya çalıştığı, aşırı karakterler ise Dalton Kardeşler'dir. gelişigüzel kandırmacaya inanacak olursak, bu çizi film hakkında arz söyleyeceklerdir; yezitlik ve kötüler kaybeder, iyiler kazanır. gerçekte o derece sathi değil. 

Büyük tartışmalar sonucu, çizgi film Red Kit'in ağzındaki sigarayı bir hengâm sonra ot parçasına çevirdiler. Batıdaki özgür çocuklar ve yıkılan sülale sistemi ile Red Kit'in bir ilgisi kabil mi? Yakından bakalım; Red Kit, gerçekte psikolojik rahatsızlıkları olan münhasıran biri. Bir ailesi yok, hayvanlardan diğeri ile ülfet kurmuyor. (Batıdan öğrendiğimiz, uşak alegori köpek fikrine ne denli yakın) kamu yegâne dolaşıyor, işini bitirdikten sonra, atına atlayıp kimsenin olmadığı yerlere gidiyor, oralarda yaşıyor. Karısı ve çocukları da yok. yekpare bu özellikler dobra mizaç olarak çizilen Red Kit'in. Bir bile acımasız dörtlü, Dalton Kardeşler'e bakalım. 

Ne olursa olsun, bir karı olarak birbirlerinden ayrılmıyorlar. haydut olmalarına karşın, annelerinden okkalı korkuyorlar ve nasıl annelerine mukabil gelemiyorlar. En büyükleri Co Dalton, annesinin indinde konuşamıyor bile. Annelerine saygıda özür edemiyorlar. Bir eş olan ve aileyi önemseyen karakterler keleş karakterler olarak çizilmiş. Aileye alın olan yalnızlığı ve tırnak içinde özgürlüğü önemseyen karakterimiz ise iyi. Ailesine rest çekip, hiç başına evden ayrılan çocukların hikâyeleri, Amerika'da yayınlanan elkızı programlarında fazlasıyla var. Bir daha düşünürsek Red Kit'den öğrenecek neyimiz var? hiçbir şey diyebilirsiniz yalnız çocuklarımız, günlerinin heybetli kısmını, bu yalancı kahramanla alay malay geçiriyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder