İlk çizgi film denemelerini 1908 yıllarında Fransız Emile Cohl hazırlamıştır. Beyaz bir kağıt üzerine siyah renkle çizdiği çöpten adamlarla başlayıp konuyu araştırıp çizgi film yapmaya karar verdi. Ancak projeksiyonda negatif film kullanarak siyah fon üstünde hareket eden beyaz figürler elde etti. Bunu, Amerikalı Winson Mclav "Gertie the Trained Dinasaur" adlı filmi takib etti. 1913-17 yılları arasında ise, bu tarihlerden sonra ve arasında birçok çizgi film eseri ve çizgi film yapımcıları ortaya çıktı.Yayılan bu zorve meşakatli işler artık çocukların ve herkezin seyirci olmasına ve eğlencesi olmasına başladı.
Sesli sinemanın ortaya çıkmasıyla, çizgi filmde yeni bir altın dönem başladı. 1923 senesinde stüdyosunu kuran Walt Disney (1901-1966) "Mickey Mouse-Miki Fare" adlı ilk sesli filmini ve "Donald Duck= Vakvak Kardeş" dizisini ve nihayet "Snov White and the Seven Dwarfs= Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" adlı uzun bir çizgi film yaptı. Disney’in hayvan tiplerine insan karakteri vererek, gerçeğe yakın bir biçimde filme hareketlilik kazandırması ve çocukları eğlendiren, güldüren, canlı ve müzikli oyunlar sergilemesi, kısa sürede şöhret bulmasına sebep oldu. Disney’in bu çalışmalarını, Norman Mc. Laren, Alex Alexieff ve Claire Parkef gibi kimseler yeni tekniklerle takib ettiler.
İçinde bulunduğumuz asırda, film yapımı oldukça pahalı olmasına rağmen, yine de bütün dünya ülkelerinde gelişmekte ve yayılmaktadır.
Çeşitli gösteriler ve yarışmalar yapılmakta, üniversitelerde ve okullarda film ile ilgili dersler konmaktadır. Çizgi film, artık eğlendirici olmaktan ziyade, çeşitli tanıtım vasıtası ve reklam görevi yapmaktadır. Bu konuda dergi ve kitaplar yayınlanmakta, okullarda eğitici filmler, propaganda filmleri yapılmaktadır.
Türkiye’de sinema sanatının gelişmesiyle birlikte, çizgi filmde de yeni bir gelişme göze çarpıyor. İstanbul reklam Ajansı, değişik bir takım çizgi film hazırlatmak için, bazı karikatür sanatçılarını kadrosuna alarak çalışmalarına başladı. Hazırladıkları bazı çizgi filmler çok basit olmasına rağmen, büyük ilgi gördü. Bu ajans, yurt dışından bazı sanatçıların getirdiği yeni teknikleri alarak, çalışmalarına hız verdi. Bu arada Radar Reklam bir animasyon bölümü açarken Ali Ulvi de bazı ressamlarla Kare Reklam ismini verdikleri yeni bir stüdyo kurdular. Stüdyo Çizgi, yeni film çalışmalarına başlarken, öte yandan Ferruh Doğan ve Oğuz Aral gibi isimler, Canlı karikatür adını verdikleri bir stüdyo kurarak "Koca Yusuf" ve Direklerarası filmlerini çizdi. Bütün bu stüdyolar, reklam filmlerini hazırlamak maksadıyla kurulmuştur. Yer yer başarılı olan stüdyolardan, bir kısmı zamanla dağıldı.
Çizgi film seyret'mek ve çizgi film izle'mek ne kadar zevkli ise yapımı titizlik sabır beceri uğraşı isteyen bir işten ziyade önemli bir sanattır.. Zira birkaç dakikalık bir film gösterisi yapmak için, binlerce resim çizmek gerekir. Yapımının zorluğuna rağmen herkes tarafından televizyonda ilgiyle seyredilmektedir. Bu ilgi üzerine TRT, yabancı kaynaklı çizgi filmler getirmeye başladı. Bu arada kendi sanatçılarımıza yerli çizgi film hazırlatma çalışmaları başlatılmakla beraber yetersiz kalmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder